Džem můžeme vyrobit téměř z jakéhokoliv druhu ovoce. Kvalita výsledného džemu je přímo dána kvalitou a množstvím ovoce, které k výrobě použijeme. Při komerční výrobě džemů je často (vzhledem k tlaku na finální cenu) přidáváno větší množství cukru a některé ovoce je nahrazováno levnějším s podporou umělých dochucovadel. Toto u nás nemáme zapotřebí a při zpracování přidáváme pouze nejnutnější množství cukru. Všechny naše džemy mají přes 60% obsahu ovocné složky a jsou kvalifikované jako džemy výběrové.
Příprava směsi pro výrobu džemu je velmi snadná. Vybrané ovoce umyjeme, odpeckujeme (vykrájíme) a nakrájíme na kousky. Do takto připraveného ovoce přidáme cukr (cca 1/3 objemu ovocné složky) a uvedeme směs k varu. Vaříme tak dlouho, dokud se cukr nerozpustí a směs nezhoustne. Chceme-li, aby byl výsledný džem tužší, můžeme do horké směsi zamíchat kyselinu citrónovou.
Tip: Z hotového džemu je před plněním do sklenic vhodné odebrat vzniklou pěnu, protože bublinky vzduchu v ní obsažené mohou poškodit vzhled a trvanlivost zavařeniny.
K výrobě džemů používáme kvalitní kotel z výroby Kovoděl Janča s kapacitou až 85 litrů ovocné směsi. Proces výroby při maximálním využití kapacity trvá cca 3 hodiny.