+420 602 777 897
připraveno ihned k odběru

Sušení ovoce a zeleniny

Nejstarší zmínky o sušení plodů sahají do doby před 3 500 lety, kdy lidé využívali původních metod sušení, jako je sušení na Slunci nebo ve větru. Tyto způsoby jsou však zdlouhavé a mnohdy přinášejí také další komplikace. Moderní technologie zkrátily tuto dobu na minimum a zároveň umožňují ponechat sušeným plodům všechny původní výhody. 

Usušit můžeme prakticky jakékoli ovoce a zeleninu. K sušení jsou vhodné jen zralé (nikoliv přezrálé) suroviny, bez známek poškození či napadení hnilobou nebo plísní. Sušení je perfektní způsob, díky kterému lze konzervovat potraviny a uchovat tak jejich typickou chuť, vůni i barvu. 

V surovinách se v průběhu dehydratace koncentrují přírodní aroma a cukry, takže oproti čerstvým potravinám mají sladší a výraznější chuť. Sušené potraviny zároveň nejsou náchylné k plísním, bakteriím a kvasinkám, které pro svůj život potřebují dostatek vody. Sušené ovoce se dá lehce konzumovat jako vydatná svačinka a sušená zelenina se dá přidávat do polévek nebo se dá použít pod dušené maso.

Sušené potraviny obecně obsahují více kalorií, než  potraviny čerstvé. Například 100 g čerstvých meruněk obsahuje 51 kalorií, zatímco 100 g sušených meruněk obsahuje 260 kalorií. Nutriční hodnoty, chuť a vzhled sušených potravin jsou nejlépe chráněny nízkou teplotou a nízkou vlhkostí během skladování.

Tip: Pokud chcete předejít zhnědnutí některých druhů ovoce (jablek, hrušek nebo meruněk), před sušením namočte nakrájené řezy do směsi připravené z 250 ml vody a 1 lžíce citrónové šťávy. Kousky ovoce pak nechte chvíli okapat a můžete rovnou sušit. Ovoce ošetřené tímto roztokem zůstane v průběhu sušení světlé a nezhnědne ani během skladování.

K sušení u nás používáme výkonnou sušičku Klarstein master s prostorem více než 10 m² pro nejrozličnější potraviny, uspořádaným na 24 nerezavějících roštů z ušlechtilé oceli. Tento prostor vystačí až na 85 kg ovoce!

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. V pořádku Další informace